Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

A magyar konyha jellemzői

2011. március 06. - privatchef

A magyar konyha jellemzõi

A magyar konyha eljárásai alig térnek el más népek konyhájának ételkészítési eljárásiról, mert a világ bármelyik részén szintén fõzéssel párolással vagy sütéssel készítik az ételeket.
    A magyar konyha éppen azoknak a különleges eljárásoknak köszönheti jó hírnevét, amelyek egyéb népek sütési és fõzési módjától megkülönböztetik. Pörkölt és paprikás ételeink alapja az olvasztott sertészsírban pirított hagyma, fûszerpaprikával keverve. A sertészsír azért a legmegfelelõbb, mert kellõ hõfokra hevítve a legjobban kioldja a hagyma illóolaját. A magyar konyhán a hagymát zsírban pirítjuk, enyhén vagy erõsebben, az étel jellegének megfelelõen. Ennek következtében mindíg más és más íze lesz az ételnek. Konyhatechnikák egyik jellemzõje a rántás készítése. A rántással nem csak sûrítjük ételeinket, hanem egyben enyhébb vagy erõsebb pirítással ízesítünk is. Vannak ételeink , amelyekhez csak egészen enyhén pirított rántást használhatunk. Az erõsebb pirított rántás pörzsanyagai harmónikusan illeszkednek az erõsebb fûszerezést igénylõ markánsabb ételben.
    Az ételek jellegének megfelelõ rántás pirítással elérhetõ ízhatást fokozhatjuk, ha a fûszert, fûszernövényt vagy egyéb ízesítõanyagot közvetlenül a sûrítés elõtt a rántásba keverjük. Az így sûrített és ízesített ételek azonban csak akkor lesznek teljes értékûek, ha megfelelõ ideig forraljuk, így felszínre hozzuk a benne rejlõ ízeket. A fûszerek használatával legyünk mindíg mértéktartóak! Zsíros ételeinket jó, ha az átlagosnál kissé erõsebben fûszerezzük. Pörköltjeinket és paprikás ételeinket inkább a paprika tûzpiros színe tegye kívánatossá, íze csak enyhén legyen csípõs. Ugyanígy mertéktartóan használjuk a többi fûszereket is: a fekete borsot, a majorannát, és a köménymagot. A magyaros ételeket az ízek, a fûszerek összhangja jellemzi. Az alap- és járulékos anyagok, valamint a fûszerek együttes ízhatást adnak.
    A magyar konyha azonban nem csak a fûszerezéssel, hanem az elkészítés különleges módjával is fokozza az ételek ízhatását. Erre legjelemzõbb a pörkölt példája. Az igazi jó pörkölt mindíg rövid lében, fedõ alatt, szinte csak a saját zsírjában párolva, pörkölve készül. Innen nyerte elnevezését is. Nem szabad hosszú lére engedni, fõzve készíteni, mert így éppen az semmisül meg benne, ami pörkölté teszi. De sok más ételünk elkészítésében is megmutatkozik a magyar konyhatecnikának az a törekvése, hogy sütés, pirítás, pörkölés útján pörzsanyag képzõdjék, és ez így is fokozza az étel élvezeti értékét.
    Ne feledkezzünk meg a világhírû hentesáruinkról sem! Páros debrecenink, gyulai módra készült kolbászunk, kolozsvári füstölt szalonnánk fokozzák ételeink kitûnõ ízét. Más népek is megtûzdelik szalonnával a pulykát sütés elõtt, mégis jobb pulykapecsenyét készítünk mi a sajátos ízû nyersanygainkból. Jellemzõ a magyar fõzési módra a bõségesen használt tejföl. A tejföl a magyaros konyha készítményeinek ízei közé nemcsak beilleszkedik, hanem ki is egészíti azokat. Igen sok olyan ételünk van, amelyek el sem képzelhetõk tejföl nélkül, például számos tésztaféle készítésénél is használjuk. Igen jó hírnevet vívott ki a magyar konyha a meleg, fõtt és sült házitészták változatosságával és jobbnál jobb készítési módjával is. Amit a magyar konyha ezen a téren nyújtani képes, egyedülálló és méltán emeli a magyar szakácsokat a legjobbak közé.
   Sajátos módon elkészített ételeink szerves tartozéka, hogy ízlésesen és ötletesen tálaljuk azokat. A tálalás sose legyen egyhangú, mert lerontja a legváltozatosabb étrendet, a legfinomabban elkészített ételek sikerét is. Ezért mindíg valami újat, a megszokottól eltérõt alkalmazzunk! Az ízléses, ötletes tálalás is jellemzõ a magyar konyhára. Ételeinket jellegüknek megfelelõ hõfokon tálaljuk, mert ízük csak így érvenyesül igazán! Az ételek különleges illatát és aromáját növeli, ha tálalás elõtt finomra vágott petrezselyemzölddel, kaporral szórjuk meg õket. Az egyes fogásoknak és a hozzájuk felszolgált italnak harmóniában kell lenniük. A bor kiemeli az étel ízét, a kettõ összhangja tökéletes gasztronómiai élvezetet nyújt.

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr752714508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása