Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Országok jellemző ételei....

2011. június 13. - privatchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LENGYELORSZÁG

 

Tormás marhasült

 

Az egyben hagyott felsált megsózzuk,forró zsírban átforgatjuk, majd karikákra vágott vöröshagymát melléhelyezve és kevés fehérbort aláöntve puhára pároljuk.Közben elkészítjük a tölteléket. A reszelt nyers és egyszer leforrázott tormát összekeverjük tejföllel, kevés morzsával, sóval és egy kávéskanál porcukorral.Amikor a hús megpuhult, akkor "felszúrjuk" és megtöltjük a tormakrémmel.Hústűvel összetűzzük és saját levében még kb. 15 percig pároljuk.Vajas főtt zöldséggel tálaljuk.

 

LIECHTENSTEIN

 

Hercegi csuka

 

A csukát jól megmossuk, belsejét eltávolítjuk és megsózzuk. Kivajazott tűzálló edénybe helyezzük és forró olvasztott vajjal leöntjük. Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük, majd meghintjük reszelt sajttal és egy pohár tejfölt öntünk alá. Addig sütjük, amíg a sajt egy kicsit meg nem pirul. Finomra vágott kapribogyóval meghintve, gombás burgonyával tálaljuk.

 

LUXEMBURG

 

Luxemburgi sertéssült

 

A jól kivert sertésszeleteket sózzuk, borsozzuk és forró vajban megfuttatjuk. Ezután egy tűzálló edénybe helyezzük és vastag almaszeletekkel befedjük, egy evőkanál porcukorral meghintjük. Kevés szegfűszeggel megszórjuk, majd a hússütő vajjal áthúzzuk.Előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.Burgonyapürével tálaljuk.

 

MAGYARORSZÁG

 

Sertéspörkölt

 

A zsiradékban megpároljuk a finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a 3x3 cm-es kockákra vágott sertéshúst. Néhány percig pároljuk, majd sóval ízesítjük és piros-paprikával meghintjük. Kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt majdnem puhára pároljuk.Hozzáadjuk a kockákra vágott paradicsomot és zöldpaprikát, kb. 15 perc alatt befejezzük a főzést. Galuskával tálaljuk.

 

MÁLTA

 

Máltai halszelet

 

Vajon reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott vegyeszöldséget, sót, törött borsot, reszelt citromhéjat és 1 dl vörösbort.Mikor a zöldség megpuhult, akkor elkeverjük 1 doboz paradicsompürével, babérlevéllel, 2 evőkanál tejföllel és mártás sűrűségűre hígítjuk.Ebben főzzük ki a szálkátlanított és sózott halszeleteket. Tört burgonyával tálaljuk.

 

MONACO

 

Kapros rákos palacsinta

 

A szokásos módon palacsintákat sütünk és besamelt készítünk. Amikor kihűlt, akkor az apróra vágott rákkonzervvel és kaporral elkeverjük. Sóval ízesítjük.Megtöltjük a palacsintákat és kivajazott tűzálló tál aljára fektetjük. Tejföllel áthúzzuk, és előmelegített sütőben jól átforrósítjuk.

 

Németország

 

Thüringiai májszeletek

 

A mustárral megkent sertésmájszeleteket vajban, finomra vágott hagymával együtt átsütjük. Mikor majdnem puha, akkor törött borssal, őrölt bazsalikommal és majoránnával ízesítjük. Kevés tejszínt öntünk alá és átforraljuk.Tálaláskor sózzuk és petrezselymes főtt burgonyát adunk mellé.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr12979765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása