Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Országok jellemző ételek.....

2011. június 13. - privatchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


TÖRÖKORSZÁG

 

Májas piláf

 

A finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott marhamájat. Felengedjük 1 kis doboz paradicsompürével és vízzel.Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a rizst,amellyel együtt fedő alatt puhára pároljuk. Tálaláskor darált mandulával és mazsolával elkeverjük, finomra vágott petrezselyemmel meghintjük.

 

WALES

 

Bárányleves

 

Kevés forró olajban pirítsuk meg a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a báránycombot, a sót, szemesborsot, paradicsomot és öntsük fel személyenként 4 dl vízzel. Lassú tűzön, lefedve főzzük kb. 1 1/2 órát.Amikor a hús megpuhult, akkor vágjuk kockákra, tegyük vissza a levesbe és finommetéltet főzzünk ki benne.Finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

 

KANADA

 

Fokhagymaleves

 

A finomra vágott vöröshagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott sárgarépát és fehérrépát, valamint a négy gerezd szétnyomkodott fokhagymát. Sóval, törött borssal, egyben hagyott petrezselyemlevelekkel és 1 kávéskanál vegetával ízesítjük.Felengedjük személyenként 2 dl vízzel és kb. fél óráig forraljuk. Ezután 1 dl tejszínt adunk hozzá, és az egész levest turmixgépben áttörjük.Csészében, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

 

USA

 

Szilvás karaj

 

A kicsontozott és egyben hagyott sertéskaraj közepén hosszában éles késsel egy lyukat fúrunk. Az előzetesen kivajazott és rumban áztatott szilvákat fakanál nyelével a nyílásba toljuk.Kivajazott tepsibe helyezzük és mellérakjuk a karikára vágott vegyeszöldséget, karikára vágott vöröshagymát. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, 3-4 szem szegfűszeggel ízesítjük.Kevés vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben puhára pároljuk.Vajas burgonyával tálaljuk.

 

BURMA

 

Fűszeres hal

 

A szétnyomott fokhagymát kevés vajon megfuttatjuk. A halszeleteket (bármelyik halféleség használható) kivajazott edény aljára helyezzük és sózzuk. Leöntjük a fokhagymás vajjal. Sáfránnyal ízesítjük, durvára vágott vöröshagymával és karikázott zöldpaprikával meghintjük. Kevés citromot csepegtetünk rá, babérlevelet adunk hozzá és 1 dl fehérbort öntünk alá.Alufóliával befedjük és előmelegített sütőben puhára pároljuk. Burgonyapürével tálaljuk.

 

FÜLÖP-SZIGETEK

 

Pikáns csirke

 

A darabolt csirkét sózzuk és borsozzuk.Kevés lében feltesszük főni. Babérlevéllel, citromlével, fokhagymával ízesítjük. Amikor a csirkék megpuhultak, akkor teflonedényben zsiradék nélkül 2-3 percig átsütjük.Forró, mustárral ízesített tejföllel leöntve,hagymás tört burgonyával tálaljuk.

 

INDIA

 

Tanduri csirke

 

A csirkét feldaraboljuk és a páclében pihentetjük legalább 8 órát. Páclé: 3 dl joghurtot elkeverünk 3 gerezd zúzott fokhagymával, sóval, gyömbérrel, őrölt kurkumával, pirospaprikával, vágott köménymaggal,darált babérlevéllel, törött borssal, kevés paradicsompürével. A csirkéket időnként forgassuk meg a páclében. Ezután a csirkéket a páclével együtt tűzálló edénybe helyezzük és olvasztott vajjal leöntjük.Alufóliával befedjük és előmelegített sütőben puhára sütjük.Lencsefőzelékkel vagy hagymás burgonyaropogóssal tálaljuk.

 

INDONÉZIA

 

Jávai körte

 

A tűzálló tálat vastagon kivajazzuk és belehelyezzük a tisztított, kimagvalt, félbevágott körtéket. Őrölt szegfűszeggel, gyömbérrel, citromlével és kevés mézzel egy páclevet készítünk, amellyel bekenjük a körtéket.Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Köretként és desszertként egyaránt tálalhatjuk.

 

JAPÁN

 

Japán rostélyos

 

A jól kivert rostélyosokat finomra vágott vöröshagymával ízesített annyi sherryben pácoljuk, hogy az éppen ellepje. Kb. 4 órai állás után kivesszük, sózzuk és borsozzuk.Kevés vajon megsütjük és a hússütő zsíradékot a páclével átforraljuk.Burgonyaropogóssal tálaljuk.

 

KAMBODZSA

 

Csípős húskockák

 

A sertés- vagy marhahúskockákat sóval,babérlevéllel ízesített kevés vízben puhára pároljuk.Közben a paradicsompürét cseresznyepaprikapürével, sóval, finomra vágott hagymával, egy gerezd fokhagymával, törött borssal, 1 evőkanál olajjal mixerben összekeverjük. Ezután a leszűrt húsokat a mártásba helyezzük és együtt átforraljuk.

 

DÉL-KOREA

 

Töltött sült

 

A nagyobb zöldpaprikákat vágjuk ketté és a magházat távolítsuk el. Két percre mártsuk forró, lobogó sós vízbe, majd jól csurgassuk le.Ezután a darált marhahúst kevés szójaliszttel, sóval, pirospaprikával, reszelt vöröshagymával, zúzott fokhagymával dolgozzuk el, és töltsük meg a fél paprikákat, de vigyázzunk rá, hogy a töltelék ne domborodjon ki.A töltött paprikákat először lisztbe, majd felvert tojásba forgatjuk, és bő, forró olajban megsütjük.

 

ÉSZAK-KOREA

 

Gyémánthegyi csirke

 

A darabolt csirkéket pirospaprikával Ízesített sós vízben főzzük puhára. Ezután kivesszük a csirkéket és a főzőlevet szójaliszttel dúsított tejföllel behabarjuk. Reszelt vöröshagymával, sóval, szezámmaggal, törött borssal, zúzott fokhagymával ízesítjük.A mártást jól kiforraljuk és átszűrjük.A csirkére öntve, párolt rizzsel tálaljuk.

 

LAOSZ

 

Tojásos rizs

 

Reszelt vöröshagymát és zúzott fokhagymát kevés vajon megfonnyasztunk. Hozzáadjuk az előre elkészített párolt rizst. Ezután ráöntjük az előre felvert, sóval, törött borssal ízesített tojásokat és állandó keverés mellett megsütjük. Durvára vágott mogyoróval meghintve, azonnal tálaljuk, adhatunk mellé paradicsom- vagy szójamártást.

 

MALAYSIA

 

Kókuszos csirke

 

A csirkéket az Újházy tyúkleveshez hasonlóan megfőzzük, majd csontjáról lefejtve kockára vágjuk. Közben enyhén édestejben kókuszreszeléket, reszelt citromhéjjal ízesítve mártás sűrűségűre forralunk. Ezután a kockákra vágott húsokra öntjük a forró mártást, és a levesben főtt vegyes zöldséggel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr442979773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása