Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Mézeskalács

2015. november 30. - privatchef

img_8468.jpg

Hozzávalók:
• 0,5 kg liszt
• 2 dl porcukor
• 1 kávéskanál szódabikarbóna
• 1 kávéskanál fahéj
• 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,őrölt gyömbér
• csipet só
• 5 dkg zsír vagy margarin
• 2 egész tojás
• 2 dl méz

• A díszítéshez: 1 db tojásfehérje és 6 evőkanál kristálycukor

Elkészítés: A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot.
mezeskalacs_7_1.jpg
A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk.
mezeskalacs_9_1.jpg
A deszkát bőven lisztezhetjük. A tészta ne legyen túlságosan lágy, mert akkor nagyon megdagad a sütőben.
A tésztát alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk.
mezeskalacs_10_1.jpg
Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk.
Én legjobban a szilikon lapot kedvelem,mert a legkevesebb macera van vele.
Közepesen forró sütőben(180) sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül.  
A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.
Díszítő mázkészítése:

1 tojásfehérje
1 teáskanál étkezési keményítő
A tojás méretétől függően kb. 15-20 dkg porcukor

A fehérjéből kemény habot verünk. Hozzáadjuk a keményítőt és 10 dkg porcukrot.
Habverővel összedolgozzuk. Ezután már csak apránként adagoljuk a porcukrot, minden adag után habverővel addig verjük, amíg egynemű nem lesz (15-20 másodperc) és ellenőrizzük az állagát.
Akkor jó, ha a a habverő száráról már csak nagyon lassan vagy egyáltalán nem folyik le a hab.                     Ekkor magas fokozaton még kb. 2 percig verjük.
Nagyjából így kell kinéznie a jó írókának, persze, ezt egy állóképen nehezen lehet érzékeltetni.
mezeskalacs_17_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr838125466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása