Kulináris kalandozások a konyhában

Portói körtedesszert zabpehely falatokkal

2011. július 24. - privatchef

   
         
 Hozzávalok:             
 2 db érett körte                    
 2 dl vörös portói                   
 5 dkg cukor                         
 1 rúd fahéj                         
 1 citrom héja                       
 4 ek hideg víz                      
 10 dkg törökmogyoro                 
 friss mentalevél                    
 tejszínhab a tálaláshoz             
        zabpehely falatokhoz:        
 5 dkg vaj                           
 10 dkg zabpehely                    
 1,2 dl tejszín                    
                                  
A körtéket meghámozzuk,  elfelezzük és kicsumózzuk. A citrom héját, a portóit a fahéjat
és a vizet  alacsony  hőfokon  felforraljuk. Beletesszük a körtét, és alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.

A szirupban hagyjuk kihűlni.Amikor a körte kihűlt, óvatosan átemeljük egy tálba, a szirupot visszatesszük   a  főzőlapra.  Gyorsan beforraljuk  annyira,  hogy a kanál
hátán vékony bevonatot képezzen.Kivesszük  belőle  a  fahéjat  és a citrom héját, és hagyjuk kihűlni.Tálaláshoz   mindegyik  körtét  egy deszkára helyezzük, vágott felükkel
lefelé.  A  száruknál egyben hagyva éles késsel  bevagdossuk hosszában,majd egy tortakenő  kés  segítségével óvatosan megemeljük és tányérra helyezzük. Finoman megnyomjuk, hogy legyező formájúra nyíljon szét.Megöntözzük   a  portói  sziruppal,
tetejére pirított mogyorószeleteket szórunk, mentalevéllel díszítjük. 
Tejszínhabbal tálaljuk, hidegen. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a zabpelyhet.Keverjük össze  a cukorral és melegítsük, amíg a cukor is megpirul.Keverjük  bele  lassan  a tejszínt,forraljuk  fel,  majd  főzzük,  míg sűrű masszává válik.              
Nyújtsuk ki, kerek, vagy más formájú  kiszúróval és süssük meg 200 fokon 15 percig.                  
Hagyjuk kihülni.     

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr863093131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.