SOMLÓI GALUSKA
Hozzávalók :
( 14 személyre )
Tésztához:
- 8 db tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 2 dkg kakaó
- 4 dkg darált dió
Sziruphoz
- 3 dl víz
- 15 dkg cukor
- 10 dkg mazsola
- 1 db citrom reszelt héja
Krémhez
- 4 db tojás
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg pudingpor
- 1 L tej
Ízesítéshez
- 0,5 dl rum
Szóráshoz
- 6 dkg kakaópor
- 6 dkg darált dió
Öntethez
- 15 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl víz
- 5 dkg cukor
- 1 dl rum
Tálaláshoz tejszínhab.
Elkészités:
-
A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával a fehéresedésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habba verjük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, mikozben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön , sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 15-18 percig sütjük. A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, a mazsolát hozzáadjuk. A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.
-
A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral , a pudingporral, 1 deci hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk.
-
A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit sziruppal meg rummal meglocsolunk. Egyharmadnyi krémet rákenünk, dióval meghintjük. A világos piskótalap kerül felülre.
-
A maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk, a vízben. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a rummal ízesítjük. Tálaláskor a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ 2 óra