Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Somlói galuska

Somlói galuska

2015. november 25. - privatchef

 

img_4007.jpg

 

SOMLÓI GALUSKA

 

Hozzávalók :

( 14 személyre )

Tésztához:

  • 8 db tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó
  • 4 dkg darált dió

Sziruphoz

  • 3 dl víz
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja

Krémhez

  • 4 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg pudingpor
  • 1 L tej

Ízesítéshez

  • 0,5 dl rum

Szóráshoz

  • 6 dkg kakaópor
  • 6 dkg darált dió

Öntethez

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1,5 dl víz
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl rum

Tálaláshoz tejszínhab.

 

 

 

Elkészités:

  1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával a fehéresedésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habba verjük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, mikozben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe diót, a másikba a kakaót keverjük, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön , sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal kb. 15-18 percig sütjük. A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, a mazsolát hozzáadjuk. A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.

  2. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral , a pudingporral, 1 deci hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük, és habverővel kevergetve 1-2 percig főzzük; így sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A diós piskótalapot mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk.

  3. A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit sziruppal meg rummal meglocsolunk. Egyharmadnyi krémet rákenünk, dióval meghintjük. A világos piskótalap kerül felülre.

  4. A maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük, és kakaóport szitálunk a tetejére. Rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.  Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk, a vízben. A tűzről levéve kicsit hűlni hagyjuk, majd a rummal ízesítjük. Tálaláskor a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, végül a csokoládéöntettel meglocsoljuk.

 

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ 2 óra

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr498108430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása