Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

A svájci konyha, étkezési szokások

2011. február 05. - privatchef

A svájci konyha, étkezési szokások

A svájci kantonokra különbözõ konyhák gyakoroltak befolyást, gasztronómiájuk olyan sokszínû, mint maga az ország. Hatott az olasz, a francia, de a német és az osztrák konyha is. A hosszú évszázadok együttélése során mégiscsak kialakult egy sajátos arculatú nemzeti konyha.

Az ebéd, hozzánk hasonlóan akkor megfelelõ a svájci ember számára, ha egy jó levessel kezdõdik. A fejlõdés és az idõvel való takarékosság magával hozta, hogy levesporokat, leveskockákat is gyakran használnak. Természetesen vannak frissen fõzött jellegzetes leveseik, így a luzerni sajtleves, a zürichi paradicsomleves, a schaffhauseni krumplileves stb.

A tejtermékeket, sajtokat szinte minden ételcsoportnál felhasználják, de meleg ételeket is készítenek belõle. Jellegzetesebb a fondue, aminek készítése egy szertartás, hangulata barátságos légkört teremt.

A fõzésre szánt üstöt bedörzsölik fokhagymával, többféle sajtot válogatnak össze,- fontos a minõség és az arány - borban vagy sörben felfõzik a közben összedarabolt sajtokat, cseresznyepálinkát vagy konyakot öntenek hozzá. Néhány perces forralás után egyéni ízlés szerint fûszerezik /bors, paprika, szerecsendióval. Mikor kellõ sûrûségû, apróra darabolt kenyérrel kimártogatják.

Földmûvelõ, pásztorkodó õseik valószínûleg egyszerûbben csinálták, a száraz kenyeret tejbe, borba mártogatták, majd rájöttek, hogy a megolvasztott sajtba mártott kenyér, ha borral is ízesítik, jobb ízû és laktatóbb is. Idõvel a fondue-nek kialakult húsos változata is. A fondue-höz általában még salátákat is adnak,és bort, de feltétlenül szeszesitalt fogyasztanak.

A másik, olvasztott sajtból készült ételük a racklett, ennél megvágott, egész sajtot tesznek a tûz fölé, úgy olvasztják meg, és a lecsepegõ sajtot fogyasztják.

A húsok közül kedvelt a marhahús, a hegyi legelõkön ideális körülmények között tartják a szarvasmarhát, de fogyaszanak borjút, sertést, szárnyasokat és vadakat is. Csak a jóminõségû húsokat és elsõsorban a nemesebb húsrészeket kedvelik.

A zöldségeket, fõzelékeket franciásan, vajban párolják meg. A salátakészítésnél is átvették a francia és olasz szokásokat, a salátaönteteket, és õk is önálló fogásként fogyasztják a salátát.

Az ún. Rösti nemzeti eledelük, amit fõtt, apróra darabolt burgonyából sokféle változatban készítenek, általában vajban pirítják meg.

Igényes, magas színvonalúak hidegkonyhai készítményeik, mindig a legmodernebb táplálkozási irányzatokat követik. Magas fokon áll a cukrászipar is, kiválóak a cukrászsüteményeik, és az olaszoktól átvett fagylaltok, parfék.

Kedvelik a kiadós reggelit, ebédre fontos a leves, utána fõétel, desszert, vacsorára komplett, elõétellel kezdõdõ teljes étrendet fogyasztanak. Nagy borszakértõk, gondosan választják meg az ételekhez illõ borokat. A kávét tejjel minden étkezés után felszolgálják, de napközben is szivesen kávéznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr292639926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása