A vadhúsok fűszerezéséről
A jó fűszerezés a konyhaművészet alapja.A megfelelő fűszerekkel az ételeink ízét kellemesebbé, zamatosabbá tehetjük.A vadhúsok füszerezésénél tartózkodjunk az erős túlzásoktól,mindig,a harmonikus, természetes ízhatások elérésére törekedjünk.
A vadak kizárólag az erdők, mezők illat dús füveiből és bokraik zsenge hajtásaiból táplálkoznak.A túlzott füszerezés az eredeti ízhatásokat elronthatja.A jó szakács igyekszik az eredeti ízeket még jobban kiemelni, nem a túl fűszerezéssel elnyomni.
Tavasszal a vadak húsának zamata a friss füvektől,fakadó rügyektől,zsenge lomboktól különösen izletes. Télen a szegényes táplálkozás következtében kissé édeskésebb.Ezért minden évszakban más-más a húsok füszerezése.
A különféle füszerek harmonikus egyensúlya biztositja azt, hogy ételeink még étvágygerjesztőbbek legyenek és még több gasztronómiai élvezetet nyújtsanak.
Legtöbb jól sikerült recept titka , a szokatlan fűszerek megfelelő adagolásában rejlik
.
Néhány vadhoz ajánlott füszer :
Szarvas, Őz: Fekete és zöld bors,babérlevél, boróka bogyó,majoránna,oreganó, petrezselyem zöld.
Vaddisznó: Bazsalikom, szekfübors,borsikafű,majoránna,kakukkfű.
Nyúl: Babérlevél, boróka bogyó,tárkony,lestyán.
Fácán: Lestyán,majoránna,zellerzöld, zöldbors, curry.
Vadkacsa, liba: borsfélék, kakukkfű,rozmaring,citromfű ,majoránna.
Szalonka: Bazsalikom,oreganó,lestyán,zellerzöld,fehérbors.