Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Farsangi fánk

2011. január 08. - privatchef

Farsangi fánk
              
  Hozzávalók:
  50 dkg finomliszt,
  1/2 liter tej,
  6 tojássárgája,
  3 dkg éleszto,
  7 dkg vaj vagy Rama margarin,
  1 evokanál cukor,
  1 evokanál rum,
  1 zacskó vaníliás cukor,
  1 mokkáskanál só,
  a sütéshez bo olaj,
  a tálaláshoz 2 evokanál rum,
  2 dl sáragabarack-lekvár.
                       
  A szétmorzsolt élesztot a cukorral elkevert, 2 dl-nyi
  langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk.
  Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk.
  Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a
  felfutott élesztot, a tojássárgákat, a rumot és a sót,
  valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig
  gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik.Ekkor
  beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk beleole, és
  liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is
  belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg
  eredeti térfogatához képest duplájára no. Lisztezett
  deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott
  nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A
  deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy    

  lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk.
  Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés
  közben a fánkok nagyra nonek. Az alsó felét fedo alatt
  sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a
  sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás
  cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk.

                       

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr152569184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása