Farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
1/2 liter tej,
6 tojássárgája,
3 dkg éleszto,
7 dkg vaj vagy Rama margarin,
1 evokanál cukor,
1 evokanál rum,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só,
a sütéshez bo olaj,
a tálaláshoz 2 evokanál rum,
2 dl sáragabarack-lekvár.
A szétmorzsolt élesztot a cukorral elkevert, 2 dl-nyi
langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk.
Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk.
Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a
felfutott élesztot, a tojássárgákat, a rumot és a sót,
valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig
gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik.Ekkor
beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk beleole, és
liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is
belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg
eredeti térfogatához képest duplájára no. Lisztezett
deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott
nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A
deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy
lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk.
Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés
közben a fánkok nagyra nonek. Az alsó felét fedo alatt
sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a
sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás
cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk.