25 dkg liszt,
15 dkg vaj,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tej,1 kk. só
50 dkg-os füstölt csülök1 db babérlevél1 fej fokhagyma5 szem egész borsa töltelékhez:
1 fej vöröshagyma,
30 dkg gomba,
20 dkg füstölt szalonna (bacon)
1 mk. őrölt bors,
1 mk. őrölt gyömbér,
5 dkg vaj,
2 dl tejföl,
1 db nyers tojás,1 db rozmaringág1 csokor snidling1 csokor bazsalikom
1 egész tojás a bekenéshez.Elkészítése:
A csülköt babérleveles-fokhagymás vízben főzzük puhára,majd szeleteljük fel.Lisztből, vajból, élesztőből, sóval, langyos tejjel közepes keménységű tésztát készítünk. A tésztát meleg helyen kelesztjük. Hagymát, gombát apróra vágjuk és 3 kanál étolajon megpároljuk.Enyhén fűszerezzük,friss zöldfűszerekkel. Mikor kihűlt, hozzákeverjük a tejfölt és a tojást.
A tésztát vékony lappá nyújtjuk, a húsnak megfelelően. A füstölt szalonnát vékony szeletekre vágjuk és a felét ráterítjük a tésztára. A csülök szeleteket ráhelyezzük a szalonnára és ráhalmozunk a töltelékből,majd rakunk rá egy szelet füstölt csülköt.Erre szalonnát teszünk. Az egészet begöngyöljük a kinyújtott tésztába.
Olvasztott vajjal kikent sütőedénybe helyezzük. Tetejét villával megszurkáljuk, egy felvert tojás sárgájával bekenjük.Ezután 10 percig magas hőmérsékleten (200 fokon), majd kb. 1 órán át lassan(145-150 fok) sütjük. Hústűvel ellenőrizzük.Kicsit hűlni hagyjuk, majd szeleteljük.