Gyümölcsös túrótorta
Gyümölcsös túrótorta
Hozzávalók:
25 dkg tetszés szerint bármilyen
gyümölcs
25 dkg tehéntúró,
25 dkg liszt,
12 dkg margarin
3 tojás,
2 dl tejföl,
3 evokanál porcukor,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 teáskanál sütopor,
1 mokkáskanál só,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj.
A tésztához a sütőporral, 1 evőkanál cukorral és a sóval
elkevert lisztet mély tálba öntjük.
Közepébe mélyedést vájunk, ebbe rakunk 1 felütött tojást, a felszeletelt
margarint és 1 dl tejfölt.
Az egészet gyorsan összemorzsoljuk, majd összegyúrva egy cipóba formáljuk.
Kevés liszttel meghintjük a tetejét, és a hűtőszekrényben fél órát pihentetjük.
Közben a túrót a tejföllel és a megmaradt tojással simára keverjük,
porcukorral és a vaníliás cukorral ízlés szerint édesítjük.
Egy nagy tortaforma aljába úgy simítjuk bele
a kinyújtott tésztát, hogy vékony pereme is legyen.
Ebbe töltjük az ízesített túrót, majd a megtöltött formát
elomelegített, forró sütobe toljuk. 10 percig közepes
lángon, további 15 percig takaréklángon sütjük.
Próbaképpen beleszúrunk egy hurkapálcát, s ha már nem
ragad rá a tészta, se a töltelék, akkorra sült meg.
Közben elkészítjük a gyümölcsöt, amit a tetejére rakunk.
Megmossuk, kimagozzuk, egyforma darabokra aprítjuk, és
szépen elrendezzük a még forró tortán.
Frissen is, hűtve is nagyon jó.