Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Articsóka receptek

2011. április 02. - privatchef


Articsóka római módra
Hozzávalók (4 személyre): 8 articsóka, citromlé, 5 dkg petrezselyemzöld, 1 gerezd fokhagyma, kevés menta, olívaolaj, só
Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, a szárát lekaparjuk, és a tövétől 3-4 cm-nyire levágjuk.
(Ha még maradt valami az articsókából) citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.
A megmosott petrezselyemzöldet a fokhagymával és a mentalevelekkel együtt finomra vágjuk, sóval összekeverjük.
Az articsókák leveleit óvatosan széjjelnyitjuk, mokkáskanállal vagy kés hegyével a levelek közé töltjük a fűszerkeveréket, azután a leveleket eredeti helyzetükbe visszanyomkodjuk.
Magas peremű, kerek sütőedénybe fejjel lefelé, szorosan egymás mellé lerakjuk, megsózzuk, 2 rész víz, 1 rész olaj keverékével felöntjük, hogy ellepje.
Fedővel lefedjük, mérsékelten meleg sütőben (200 C-on) 1 órán keresztül pároljuk. A folyadéknak szinte teljesen el kell párolognia.
Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Sütő helyett tűzhelyen is párolhatjuk.

Articsókás rizottó   
Hozzávalók (4 személyre): 35 dkg rizs, 6 articsóka, citromlé, 5 dkg nyers sonka vagy húsos szalonna, 5 dkg vaj, 1 liternyi forró húsleves (leveskockából is készülhet), egy csomó petrezselyemzöld, só, bors, reszelt parmezán sajt.
Az articsókát előkészítjük, vékonyra felszeleteljük.
Egy lábosban felhevítjük a vajat, és enyhén megpirítjuk rajta a kockákra vágott sonkát és a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Belekeverjük a lecsöpögtetett articsókát, néhány kanál meleg vízzel felengedjük, megsózzuk, megborsozzuk, és lassú tűzön pároljuk. 20 perc elteltével beleszórjuk a rizst, pár percig pirítjuk, azután merőkanalanként adagolva hozzáöntjük a húslevest.
Ha a rizs megpuhult, levesszük a tűzről, belekeverjük a megmaradt petrezselyemzöldet, és reszelt sajttal megszórjuk.
Száraz fehérbort kínálunk hozzá.

Báránysült, articsókával
2 kerek articsóka, 12 kisebb szelet bárányhús, ribizlizselé, só, frissen őrölt feketebors, 3 tojássárgája, 1 citrom leve, 17 dkg sótlan vaj, 1 kg burgonya, petrezselyemzöld
Az articsókát megmossuk, kemény torzsáját és leveleit levágjuk, majd sós vízben háromnegyed óráig lassan főzzük. A bárányhúst megsózzuk, megborsozzuk, és bekenjük ribizlizselével, majd roston (nyáron parázs fölött) mindkét oldalát negyed óráig sütjük. Közben a burgonyát sós vízben megfőzzük. A megfőtt articsókákat vastagabb szeletekre vágjuk, és tálalásig melegen tartjuk. A mártáshoz a tojások sárgáját citromlével, és olvasztott vajjal keverjük ki. Tálaláskor három bárányszelet kerül egy tányérra, mellé arányosan elosztva az articsóka, mártással leöntve. Köretként vágott petrezselyemmel megszórt főtt burgonyát tálalunk.
Elkészítési idő: kb. 1.5 óra
Jó tanács: Nagyobb élelmiszer áruházakban, piacokon kapható articsóka, de aki mégsem jut hozzá, karalábéval helyettesítheti.

Jeruzsálemi articsóka
Megtisztítva 8 friss articsókát, sóval, pár kardamómimaggal, citromlével ízesített vízben majdnem puhára főzünk, a lében hagyjuk kihűlni. Leszűrve egy szép tálra rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek. olívaolajjal, sóval, 1 kk. frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk. mustárral, 1 kk. őrölt fehérborssal, 1 cs. mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a mártásba mártogatva fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.
Jeruzsálemi articsóka konzevböl
A konzervdobozból kibontott 8 articsókát lecsurgatva egy szép tálra rakjuk. A mártáshoz elkeverve 1 citrom levét 4 ek. olívaolajjal, sóval, 1 kk. frissen reszelt citromhéjjal, 1 tk. mustárral, 1 kk. őrölt fehérborssal, 1 cs. mosott, nagyon apróra vágott snidlinggel. A mártást a tálra, az articsókák alá öntve befedjük, hűtőben jól lehűtjük. Az articsókát a mártásba mártogatva fogyasztjuk. Articsóka helyett kelbimbót is használhatunk.

Töltött articsóka nápolyi módra
Hozzávalók (4 személyre):
4 articsóka, 15 dkg lágy, édes sajt (bivalysajt), 5 dkg reszelt parmezán, 4 szardella (ringli), 1 tojás, fél csomó petrezselyemzöld, 1 ek zsemlemorzsa, olívaolaj, só, bors
Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket ollóval levágjuk.
A puha sajtot felaprítjuk, és összekeverjük a reszelt parmezánnal, zsemlemorzsával, finomra vágott petrezselyemzölddel, a tojással, és egycsipetnyi sóval, borssal.
Az articsóka leveleit széjjelnyitjuk, a belsejét megsózzuk, és az elkészített tölteléket beletöltjük. Egy kis edényben szorosan egymás mellé állítjuk a megtöltött articsókát, annyi vizet töltünk hozzá, hogy kb. a feléig érjen, és mindegyik tetejére teszünk egy darabka szardellát. fedő alatt pároljuk. Egy félóra elteltével sütőbe tesszük, és készre pároljuk.

Töltött articsóka
8 db kisebb articsóka, 1 tojás, 10 dkg spárgafej, 5 dkg reszelt sajt, 4 ek. olaj, 1 dl tejföl, 3 ek. aprított petrezselyem.
A gyökereket, levelek hegyét, szálkás részeket eltávolítjuk. Citrommal bedörzsöljük, kevés citromos, sós vízbe tesszük és 1,5 - 2 óráig lassan főzzük. Leszűrjük, meleg tálba tesszük. Spárgafejekkel megtűzdeljük, és a sajttal megszórjuk.
A tojást, tejfölt, olajat összekeverjük, ráöntjük a zöldségre, forró sütőben rövid ideig sütjük. Megszórjuk petrezselyemmel.
Spárga helyett tölthetjük párolt hagymával, zöldborsóval, vegyes zöldséggel.
Apróra vágott búzafüvet adhatunk mellé.

Zöldborsós articsóka   
Hozzávalók (4 személyre):
4 articsóka, 70 dkg friss vagy 45 dkg mirelit zöldborsó, 4 dkg húsos szalonna, 1 kis fej vöröshagyma, 3 ek olívaolaj, néhány fejessaláta-levél, só, bors, citrom.
Az articsóka kemény, külső leveleit lefejtjük, a tüskéket levágjuk, azután négy cikkre vágjuk, a közepéből a bolyhokat eltávolítjuk, felhasználásig citromlével összekevert vízbe tesszük, hogy meg ne feketedjen.
Az olajon sárgára pirítjuk a finomra vágott szalonnát és hagymát. Beletesszük a lecsöpögtetett articsókát, és tovább pirítjuk, kis idő multán hozzákeverjük a zöldborsót és a metéltre vágott salátát is.
Megsózzuk, megborsozzuk, egy merőkanál langyos vízzel felengedjük, és időnként megkavarva puhára pároljuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr752793192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása