DÁNIA
Húslabda
A kétszer átdarált marhahúst személyenként 1 dl tejjel, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, 2 evőkanál liszttel, csipetnyi pirospaprikával jól eldolgozzuk és gombócokat formázunk belőle. Forró vajban átsütjük, és a tűzről lehúzva 1 dl tejet aláöntve, majd a lassú tűzre visszatéve, pár percig óvatosan pároljuk.
FINNORSZÁG
Halleves
A burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben félig megfőzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt halat és kb. 15 percig együtt forraljuk. Ezután 1 evőkanál lisztet 1/2 liter tejjel simára dolgozunk és állandó keverés mellett, a leveshez adjuk. Sóval, citromlével és finomra vágott kaporral ízesítjük. Jól átforraljuk.
Tálaláskor a tányérba 1 tojássárgáját ütünk, és erre merjük a forró levest.
FRANCIAORSZÁG
Húsos lencse
A lencsét a készítés előtt 2 órával beáztatjuk és a füstölt húst feltesszük főni.Amikor a hús félig megpuhult, akkor kevés vajon reszelt vöröshagymát pirítunk és hozzáadjuk a leszűrt lencsét. Felengedjük a füstölt hús levével és a kockákra vágott húst is mellétesszük. Sóval, babérlevéllel, 1 gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük. Előmelegített sütőben kb. 1 óra alatt puhára pároljuk. Tálaláskor citromlével kellemesen pikánsra savanyítjuk.
GÖRÖGORSZÁG
Sertéscomb görögösen
A sertéscombot a szokásosnál nagyobb kockákra vágjuk, sóval, borssal ízesítjük és vajon félig puhára pároljuk. Ezután megszórjuk pirospaprikával, személyenként 1/2 dl fehérbort öntünk alá. Hozzáadunk személyenként két közepes méretű, karikára vágott paradicsomot és addig főzzük, amíg a mártás be nem sűrűsödik. Tört burgonyával tálaljuk.
HOLLANDIA
Flamand galuska
A csíkokra vágott sertéshúst a tokányhoz hasonlóan elkészítjük. Ugyancsak az ismert módon tojásos galuskát készítünk. Mikor a hús megpuhult és a galuska elkészült, akkorösszevegyítjük. Forrón, reszelt sajttal meghintve, fejes salátával tálaljuk.
ÍRORSZÁG
Ír raguleves
Egy nagy fazékba beletesszük a kockákra vágott birkahúst és 1 liter vízzel kb. 1 órát főzzük. Az első habját leszedjük. Sózzuk.Ezután hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a kelkáposztát, a szemes borsot, babérlevelet, a félbevágott vöröshagymát, a kockázott sárgarépát. Együtt puhára főzzük.Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk.
IZLAND
Narancsos tonhal
A tonhalszeleteket sózzuk és borsozzuk. A szeleteket kivajazott tűzálló tálba helyezzük és citromlével ízesített narancslével leöntjük úgy,hogy az a halakat éppen ellepje. Meghintjük finomra vágott petrezselyemmel és előmelegített sütőben kb. 25 percig pároljuk.Főtt burgonyával tálaljuk.