Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Országok jellemző ételek röviden...

2011. június 13. - privatchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANGLIA

 

Doweri parajlepény

 

A reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés vajon megpirítjuk, és hozzáadjuk a kiengedett és levétől lecsepegtetett parajkrémet. Sóval, törött borssal ízesítjük és egészen kevés tejjel felengedve átforraljuk. Ezalatt kifőzzük a spagettit.Vastagon kivajazott tűzálló edény aljára rakjuk a spagettit és bevonjuk a parajjal.Tetejére óvatosan - mint a tükörtojásnál -tojásokat ütünk és vastagon megszórjuk reszelt sajttal.Előmelegített sütőben, a sajt megpirulásáig sütjük.

 

AUSZTRIA

 

Bécsi szelet

Az igazi bécsi szelet borjúcombból készül. A szeleteket jól kiverjük. Sózzuk, majd lisztbe, tojásba és morzsába bundázzuk.Bő, forró zsiradékban kisütjük. Citromkarikával díszítve tálaljuk.

 

BELGIUM

 

Sörös marhasült

 

Kevés zsiradékban reszelt vöröshagymát fonnyasztunk, majd hozzáadjuk a mustárral

megkent rostélyos szeleteket. Néhány percnyi sütés után 1 evőkanál liszttel meghintjük, majd felengedjük sörrel. Sóval, törött borssal, reszelt szerecsendióval, babérlevéllel, fokhagymával ízesítjük.Az egészet tepsibe helyezzük, alufóliával lazán befedjük és sütőben kb. 2 óráig pároljuk. Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

 

BULGÁRIA

 

Sopszka saláta

 

Kockákra vágjuk a kicsumázott zöldpaprikákat, a paradicsomot és a hámozott uborkát. Finomra vágjuk a vöröshagymát és összekeverjük. Leöntjük olajos, ecetes,sóval, törött borssal ízesített salátalével. Tetejére juhtúrót reszelünk és finomra vágott kaporral meghintjük.


 

CIPRUS

 

Fűszeres hal

 

A  tonhalszeleteket  sózzUk, majd lisztbe forgatjuk, kevés vajon mindkét oldalán megsütjük és félretesszük.Vajban zúzott fokhagymát futtatunk,rozmaringgal ízesítjük. Egy kávéskanál liszttel megszórjuk, majd fehérborral hígított vízzel mártás sűrűségűre besűrítjük, és átforraljuk. Cayenne borssal ízesítjük. Forrón a halra öntjük és burgonyapürével tálaljuk.

 

Szlovákia

 

Sztrapacska

 

A meghámozott burgonyát nyersen finomra reszeljük. Elkeverjük 1 evőkanál zsírral, 1 tojással és annyi liszttel, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. Sóval ízesítjük és evőkanállal lobogó forró sós vízbe szaggatjuk.Leszűrjük, majd kisütött szalonna zsírjára szedjük és reszelt juhtúróval vastagon meghintjük. Megszórjuk a kisütött szalonna tepertőjével és kb. 10 percre forró sütőben sütjük.

Azonnal, valamilyen salátaféleséggel tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr862979762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása