Hozzávalok:
2 db érett körte
2 dl vörös portói
5 dkg cukor
1 rúd fahéj
1 citrom héja
4 ek hideg víz
10 dkg törökmogyoro
friss mentalevél
tejszínhab a tálaláshoz
zabpehely falatokhoz:
5 dkg vaj
10 dkg zabpehely
1,2 dl tejszín
A körtéket meghámozzuk, elfelezzük és kicsumózzuk. A citrom héját, a portóit a fahéjat
és a vizet alacsony hőfokon felforraljuk. Beletesszük a körtét, és alacsony hőfokon 5 percig pároljuk.
A szirupban hagyjuk kihűlni.Amikor a körte kihűlt, óvatosan átemeljük egy tálba, a szirupot visszatesszük a főzőlapra. Gyorsan beforraljuk annyira, hogy a kanál
hátán vékony bevonatot képezzen.Kivesszük belőle a fahéjat és a citrom héját, és hagyjuk kihűlni.Tálaláshoz mindegyik körtét egy deszkára helyezzük, vágott felükkel
lefelé. A száruknál egyben hagyva éles késsel bevagdossuk hosszában,majd egy tortakenő kés segítségével óvatosan megemeljük és tányérra helyezzük. Finoman megnyomjuk, hogy legyező formájúra nyíljon szét.Megöntözzük a portói sziruppal,
tetejére pirított mogyorószeleteket szórunk, mentalevéllel díszítjük.
Tejszínhabbal tálaljuk, hidegen. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és pirítsuk meg a zabpelyhet.Keverjük össze a cukorral és melegítsük, amíg a cukor is megpirul.Keverjük bele lassan a tejszínt,forraljuk fel, majd főzzük, míg sűrű masszává válik.
Nyújtsuk ki, kerek, vagy más formájú kiszúróval és süssük meg 200 fokon 15 percig.
Hagyjuk kihülni.