Hozzávalók:30 dkg lencse1 csapott kiskanál só1 babérlevélfél citrom reszelt héja3 evőkanál 10 %-os ecet,2 evőkanál porcukorcsipet őrölt bors2 evőkanál olaj3 dl víz,2 db lilahagyma1 csokor metélőhagyma és friss petrezselyemzöld
A lencsét áztassuk be előző este.Főzés előtt szűrjük le és rakjuk fel annyi vízbe,hogy ellepje. Adjuk hozzá a sót,babérlevelet,fokhagymát és citromhéjat.Főzzük puhára a lencsét ,de ügyeljünk rá ,mert könnyen szétfő.Ha megfőtt a lencse, a levében hagyjuk hűlni. Az öntethez a cukrot keverjük ki az ecettel simára,majd adjuk hozzá az olajat és keverjük ki.Öntsük bele a vizet is.Vágjuk fel a lilahagymát és vágjuk finomra a zöldfűszereket.Szórjuk bele az ecetes lébe és keverjük bele a lencsét is.Rakjuk hűtőbe és 2-3 órát hagyjuk hűlni.