Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Országok jellemző ételei....

2011. június 13. - privatchef

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NORVÉGIA

 

Viking leves

 

A felolvasztott vajon finomra vágott hagymát, sárgarépát párolunk, majd meghintjük pirospaprikával és liszttel. Húsleveskockából készült lével felöntjük. Sóval, törött borssal ízesítjük.Közben elkészítjük a darált marhahúsból petrezselyemmel, tojással, sóval, reszelt vöröshagymával a húsgombócokat. A zöldséges húslében kifőzzük a gombócokat.A levest még konyakkal és főtt zöldborsóval átforraljuk. Egy-egy evőkanál tejszínre, forrón tálaljuk.

 

OLASZORSZÁG

 

Töltött paradicsom

 

A nagyobb paradicsomok tetejét levágjuk és a belsejüket kikaparjuk. A kivájt üregeket sózzuk és az aljára finomra vágott sonkát szórunk. Egy-egy egész tojást ütünk rá, és a paradicsomokat kivajazott tűzálló edénybe helyezzük. Mellérakjuk a kikapart paradicsomot is.Előmelegített sütőben a tojások dermedéséig sütjük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és reszelt sajttal meghintjük.  Pirítós kenyeret adunk mellé.

 

PORTUGÁLIA

 

Rakott hal

 

A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítva karikákra vágjuk. A kemény tojásokat szintén karikákra vágjuk. A tonhalat kb. 2 percig sós, gyengén ecetes vízben főzzük.Ezután egy kivajazott tűzálló edény aljára fektetjük a burgonyakarikákat. Sózzuk. Ráhelyezzük a halszeleteket és a tojáskarikákat.Paradicsom- és zöldpaprika-karikákkal befed-jük. Ételízesítővel megszórjuk, és kb. 1 1/2 dl fehérborral leöntjük.Alufóliával lefedjük és előmelegített sütőben, saját levében kb. 25 percig pároljuk.Tálaláskor finomra vágott petrezselyemmel és kapribogyóval meghintjük.

 

ROMÁNIA

 

Bukaresti kacsa

 

A megtisztított kacsát négy részre vágjuk. Bedörzsöljük sóval, köménymaggal és majoránnával. Kevés zsiradékon átsütjük,időnként kevés vörösbort öntünk alá és fedőalatt pároljuk. Mikor a kacsa félig megpuhult,hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát és uborkát. Együtt puhára pároljuk.Párolt káposztával tálaljuk.

 

SKÓCIA

 

Skót puding

 

15 dkg lisztet 2 tojással, 2 dl tejjel és sóval jól kikeverünk. Kb. 2 órán át pihentetjük, majd vastagon kivajazott őzgerinc formába öntjük.Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.Pecsenyék mellé köretként tálaljuk.

 

SPANYOLORSZÁG

 

Malagai húsgombóc

 

A darált marhahúst jól eldolgozzuk vízben áztatott, majd jól kinyomkodott zsemlével, sóval, törött borssal, reszelt vöröshagymával, pirospaprikával és 1 egész tojással.Ezután olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és hozzáadjuk a paradicsompürét. Felengedjük vizezett vörösborral. Rozmaringgal, bazsalikommal, 1 evőkanál kristálycukorral, zellerlevéllel, 1 gerezd szétzúzott fokhagymával ízesítjük, és beletesszük a húsgombócokat. Kb. 1 órai forralással puhára főzzük.Tört burgonyával tálaljuk.

 

SVÁJC

 

Csőben sült gombás burgonya

 

A megtisztított burgonyákat kockákra vágjuk. A tisztított és karikázott gombát vajon megpároljuk. Sóval, törött borssal,finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.Egy kivajazott tűzálló tál aljára helyezzük a burgonyát. Sózzuk és rásimítjuk a gombapépet, majd leöntjük tejföllel.Alufóliával befedjük és előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

SVÉDORSZÁG

 

Malmői hústekercs

 

A rostélyosokat jól kiverjük. Sózzuk, mustárral megkenjük. Közben a finomra vágott zöldpetrezselymet - személyenként egy csomónyit - kevés vajon megfuttatunk, majd 1 tojással elhabarjuk. Törött borssal ízesítjük.A rostélyosok belső felét a petrezselymes krémmel megkenjük és feltekerjük. Cérnával összekötözzük. Kevés olajon finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk és beletesszük a hústekercseket. Mellérakjuk a kockákra vágott sárgarépát, zöldborsót és időnként kevés húslevest aláöntve puhára pároljuk.Tálalás előtt 1 dl tejszínnel átforraljuk.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr322979769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása