Kulináris kalandozások a konyhában

Marton János konyhai kalandozásai

Süssetek fánkot!

2016. január 06. - privatchef

img_6312.JPG


Hozzávalók:


3 db tojás sárgája
15 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
3 dl langyos tej
70 dkg finom liszt
1/2 mk só
3 ek porcukor

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben-Adunk hozzá egy kiskanál porcukorot.
A tojássárgákat, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a felolvasztott vajjal  egy keverőtálban összekeverjük és langyos helyen állni hagyjuk.
Egy mély tálkába beleöntjük a lisztet, a sót, a maradék porcukrot és az élesztős keveréket beleöntve, fakanállal alaposan összedolgozzuk. 
Ha kemény, még kevés tejet adunk hozzá, de inkább kicsit keményebb legyen a tészta.

Ha összeállt a tészta,akkor takatjuk le egy konyharuhával és langyos helyen kelni hagyjuk. 
Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük és tenyerünkkel egyenlőre veregetjük, fánkszúróval kiszaggatjuk.

A nyújtódeszkára lisztezett ruhát terítünk, rárakjuk a kiszúrt tésztát és újból kelni hagyjuk, amig mégegyszer olyan nagyra nő.


A fánkokat forró zsírba tesszük, mégpedig a felső száradt részével lefelé.
Ha a fánkok a zsírban vannak, akkor a serpenyőt lefedjük egy fedővel,ha a fánkok egyik oldala már szép pirosra sült, akkor a villa segélyével a másik oldalára billentjük a fánkokat és már fedő nélkül,a másik felét is megsütjük, A megsült fánkokat papírkéztörlővel ellátott tányérra szedjük és vaniliás porcukorral meghintjük.

Mellé kínáljunk házi barack lekvárt.

A bejegyzés trackback címe:

https://martonjanos.blog.hu/api/trackback/id/tr848245020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agnes Schütz 2016.01.09. 19:04:16

Remek, köszi szépen az egyszerű, de NAGYSZERŰ leírást !!!!!!!!
süti beállítások módosítása