Hozzávalók:
3 db tojás sárgája
15 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő
3 dl langyos tej
70 dkg finom liszt
1/2 mk só
3 ek porcukor
Elkészítés:
Az élesztőt futtassuk fel az élesztőt a langyos tejben-Adunk hozzá egy kiskanál porcukorot.
A tojássárgákat, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a felolvasztott vajjal egy keverőtálban összekeverjük és langyos helyen állni hagyjuk.
Egy mély tálkába beleöntjük a lisztet, a sót, a maradék porcukrot és az élesztős keveréket beleöntve, fakanállal alaposan összedolgozzuk.
Ha kemény, még kevés tejet adunk hozzá, de inkább kicsit keményebb legyen a tészta.
Ha összeállt a tészta,akkor takatjuk le egy konyharuhával és langyos helyen kelni hagyjuk.
Ha megkelt, lisztezett deszkára öntjük és tenyerünkkel egyenlőre veregetjük, fánkszúróval kiszaggatjuk.
A nyújtódeszkára lisztezett ruhát terítünk, rárakjuk a kiszúrt tésztát és újból kelni hagyjuk, amig mégegyszer olyan nagyra nő.
A fánkokat forró zsírba tesszük, mégpedig a felső száradt részével lefelé.
Ha a fánkok a zsírban vannak, akkor a serpenyőt lefedjük egy fedővel,ha a fánkok egyik oldala már szép pirosra sült, akkor a villa segélyével a másik oldalára billentjük a fánkokat és már fedő nélkül,a másik felét is megsütjük, A megsült fánkokat papírkéztörlővel ellátott tányérra szedjük és vaniliás porcukorral meghintjük.
Mellé kínáljunk házi barack lekvárt.